Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za preliv:
Priprema:
1. Tikvice očistiti, izrendati na krupno rende i posoliti. Zatim ih ostaviti nekoliko minuta kako bi pustile suvišnu tečnost i dobro ocijediti.
2. U većoj posudi sjediniti ocijeđene tikvice, brašno, švapski sir, mirođiju, 4 kašike ulja, pavlaku i malo soli, pa polako promiješati kako bi se dobila ujednačena masa.
3. Posebno pripremiti preliv od jaja, ulja, mlijeka i jogurta.
4. Koru za pitu poprskati s malo ulja, prekriti drugom korom i premazati s malo preliva od jaja. Zatim nanijeti 1/3 fila od tikvica, urolovati, premazati sa malo preliva i posuti kimom. Na isti način od preostalog materijala pripremiti još dvije savijače.
5. Pleh obložiti papirom za pečenje, poslagati pripremljene savijače i peći u zagreijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept