Tikvice u tankom tijestu

by | 5 Juna, 2014

Clipboard03

Sastojci:

  • 700 g tikvica
  • 500 g tankih kora za pitu
  • 2 kašike brašna
  • 1 dl pavlake
  • 200 g švapskog sira
  • 1 kašika kima
  • 1 kašičica mirođije
  • 1 dl ulja
  • so

Za preliv:

  • 3 jajeta
  • 3 kašike ulja
  • 0,5 dl mlijeka
  • 1 dl jogurta
  • so

Priprema:
1. Tikvice očistiti, izrendati na krupno rende i posoliti. Zatim ih ostaviti nekoliko minuta kako bi pustile suvišnu tečnost i dobro ocijediti.
2. U većoj posudi sjediniti ocijeđene tikvice, brašno, švapski sir, mirođiju, 4 kašike ulja, pavlaku i malo soli, pa polako promiješati kako bi se dobila ujednačena masa.
3. Posebno pripremiti preliv od jaja, ulja, mlijeka i jogurta.
4. Koru za pitu poprskati s malo ulja, prekriti drugom korom i premazati s malo preliva od jaja. Zatim nanijeti 1/3 fila od tikvica, urolovati, premazati sa malo preliva i posuti kimom. Na isti način od preostalog materijala pripremiti još dvije savijače.
5. Pleh obložiti papirom za pečenje, poslagati pripremljene savijače i peći u zagreijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept