Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za tijesto:
Za fil:
Za premazivanje:
Priprema:
Tijesto:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti kvasac, mlako mlijeko, šećer, malo soli i kašičicu brašna, te ostaviti da nadođe.
2. U nadošao kvasac dodati žumanjke i otopljen puter, pa postepeno dodavati brašno i mijesiti sve vrijeme dok se ne dobije glatko tijesto.
3. Umješeno tijesto ostaviti na toplom da nadođe.
Fil:
1. Kačkavalj izrendati na krupno rende, prašku šunku sitno isjeckati.
2. U odgovarajućoj posudi sjediniti švapski sir, kačkavalj, pavlaku, prašku šunku i žumanjke, pa dobro izmiješati.
Finalni postupak:
1. Nadošlo tijesto razvući pomoću oklagije na debljinu od 3 mm, a zatim isjeći kvadrate dimenzije 9 x 9 cm.
2. Na svaki kvadrat staviti po kašiku pripremljenog fila, ivice premazati bjelancetom te ih spojiti i dobro pričvrstiti kako bi se dobio izgled zavežljaja.
3. Filovano tijesto premazati žumanjkom, posuti susamom i kimom pa poslagati u tepsiju obloženu papirom za pečenje i peći na temperaturi od 200 ºC dok ne porumeni
Izvor: Dobra hrana