Torta od šampinjona

by | 13 Augusta, 2013

torta-od-sampinjona

Sastojci:

  • 500 g lisnatog tijesta
  • 500 g šampinjona
  • 50 g putera
  • 200 g kačkavalja
  • 1 dl neutralne pavlake
  • 3 jajeta
  • 50 g mljevenih oraha
  • 1 praziluk
  • 2 mlada luka
  • 1/2 veze peršuna
  • 2 kašike ulja
  • 2 kašike brašna
  • mješavina začina, bosiljak, biber

Priprema:

1. Mladi luk isjeći na kolutove, praziluk na kockice, šampinjone na listiće, a kačkavalj izrendati na krupno rende.
2. U teflonskom tiganju otopiti puter, dodati mladi luk i praziluk, pa pržiti dok ne omekša. Zatim dodati šampinjone i nastaviti sa dinstanjem dok tečnost ne uvri.
3. Fil sa pečurkama ostaviti da se prohladi, a potom dodati dva jajeta, orahe, kačkavalj, sitno sjeckan peršun i neutralnu pavlaku. Pripremljene sastojke izmiješati i začiniti po ukusu.
4. Lisnato tijesto razvući oklagijom na debljinu od 0,5 mm i podijeliti na dva dijela.
5. Okruglu tepsiju nauljiti, posuti brašnom, a dno i bočne stranice obložiti polovinom lisnatog tijesta. Sipati pripremljen fil, preklopiti drugom polovinom tijesta, a krajeve ručno pritisnuti.
6. Pripremljenu tortu premazati umućenim jajetom i staviti u zagrijanu rernu na 200 ºC da se peče dok ne porumeni.

Izvor: Dobra hrana