Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Mladi luk isjeći na kolutove, praziluk na kockice, šampinjone na listiće, a kačkavalj izrendati na krupno rende.
2. U teflonskom tiganju otopiti puter, dodati mladi luk i praziluk, pa pržiti dok ne omekša. Zatim dodati šampinjone i nastaviti sa dinstanjem dok tečnost ne uvri.
3. Fil sa pečurkama ostaviti da se prohladi, a potom dodati dva jajeta, orahe, kačkavalj, sitno sjeckan peršun i neutralnu pavlaku. Pripremljene sastojke izmiješati i začiniti po ukusu.
4. Lisnato tijesto razvući oklagijom na debljinu od 0,5 mm i podijeliti na dva dijela.
5. Okruglu tepsiju nauljiti, posuti brašnom, a dno i bočne stranice obložiti polovinom lisnatog tijesta. Sipati pripremljen fil, preklopiti drugom polovinom tijesta, a krajeve ručno pritisnuti.
6. Pripremljenu tortu premazati umućenim jajetom i staviti u zagrijanu rernu na 200 ºC da se peče dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana