
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Tikvice oprati, odsjeći im vrhove, a zatim pomoću noža za guljenje uzdužno isjeći na tanke listove. Potom ih posoliti i ostaviti 5 minuta da puste sok.
2. Crni luk isjeći na kockice, a pelat paradajza izgnječiti. Kačkavalj izrendati na krupno rende, a češnjak što sitnije isjeckati.
3. Na malo ulja propržiti crni luk i češnjak, dodati mljeveno meso i pržiti ga dok ne promeni boju. Nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje vode po potrebi.
4. Kada je meso napola gotovo, dodati pelat paradajza, peršun i začine po ukusu. Dinstati na umjerenoj temperaturi dok meso ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri.
5. Makarone obariti u slanoj vodi sa nekoliko kapi ulja pa ih ocijediti od suvišne tečnosti.
6. U ohlađeni fil od mesa dodati makarone, kačkavalj, jaje i parmezan te polako promiješati varjačom.
7. Okrugao kalup za tortu nauljiti pa dno i bočne stranice obložiti listovima tikvica.
8. Preko tikvica nanijeti pripremljeni fil i poravnati. Krajeve tikvica saviti ka unutra.
9. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC 30 min. Pečenu tortu ostaviti da se ohladi, a potom je izvrnuti naopačke.
Izvor: Dobra hrana