Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti junetinu s jednim jajetom i pavlakom, te začiniti po ukusu.
2. Pečurke isjeći na listiće, a bijeli luk i peršun sitno isjeckati. Na malo ulja propržiti šampinjone i bijeli luk, dodati sitno sjeckan peršun, začiniti po ukusu i ostaviti da se ohladi. U ohlađen fil dodati 1 jaje i promiješati.
3. Uzak pravougaoni kalup nauljiti i obložiti ga listovima suhog vrata. U obložen kalup ređati naizmjenično fil od mesa, šunku i fil od šampinjona. Postupak ponavljati dok se ne utroši sav pripremljen materijal, završiti sa praškom šunkom.
4. Pripremljenu tortu prekriti korom od lisnatog tijesta, pokriti folijom i staviti u zagrijanu rernu da se peče.
5. Pred kraj pečenja skinuti foliju, kako bi kora porumenela.
Izvor: Dobra hrana