Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za tijesto:
Za fil:
Za preljev:
Priprema:
Tijesto:
1.U odgovarajućoj posudi sjediniti brašno, jaja, maslinovo ulje i malo soli te umijesiti glatko tijesto. Umješeno tijesto ostaviti da odmori 20 min.
2. Potom tijesto istanjiti na debljinu od 2 mm pa ga isjeći na kvadrate dimenzija 4×4 cm.
Fil:
Pečenicu sitno isjeckati, sjediniti je sa švapskim sirom, žumanjkom i začinima po ukusu.
Preljev:
U manju šerpu staviti neutralnu pavlaku, parmezan, rendani kačkavalj, peršun i začine po ukusu i kratko prokuhati.
Finalni postupak:
1. Na kvadrate od tijesta nanijeti malo fila od sira, preklopiti ih u trougao i krajeve slijepiti. Zatim stranice trouglova spojiti da se dobije izgled torteline.
2. U lonac sipati vodu, posoliti je i ostaviti da proključa. U vodu spuštati oblikovane torteline i kuhati ih još 5 min. nakon što isplivaju na površinu. Potom ih ocijediti od suvišne tečnosti.
3. Ocijeđene torteline preliti umakom od neutralne pavlake.
Izvor: Dobra hrana