Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Pileće bijelo meso isjeći na tanke trake, mladi luk na kolutove, pelat paradajza izmiksati, a kačkavalj izrendati na krupno rende.
2. Na malo ulja propržiti piletinu, pa dodati pelat paradajza, bosiljak, origano, bijeli luk u prahu i začine po ukusu. Sve zajedno kratko propržiti.
3. Potom skloniti sa ringle, dodati mladi luk i polako promiješati.
4. Jednu tortilju posuti sa malo kačkavalja i premazati slojem fila od piletine. Preko fila opet posuti malo kačkavalja i preklopiti drugom tortiljom. Pripremljen sendvič blago pritisnuti dlanom. Na isti način od preostalog materijala pripremiti još sendviča.
5. Teflonski tiganj zagrejati, a potom na njega staviti sendvič tortilju. Kratko propržiti sa jedne strane da se sir otopi, vodeći računa da tortilja ne izgori. Potom pomoću francuske kašike okrenuti drugu stranu te i nju kratko propržiti.
6. Pržene sendviče ostaviti da se ohlade, a zatim ih isjeći na trouglove.
Izvor: Dobra hrana