Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za gvakamole namaz:
1 avokado
2 kašike limunovog soka
1 manji ljubičasti luk
so, biber
Za tortilje:
225 g kukuruznog brašna
150 g pšeničnog brašna
1 kašika ulja + ulje za prženje
1 ravna kašičica soli
1 kašika sjeckanog peršuna
1/2 kašičice čilija
Priprema:
Gvakamole namaz:
1. Zasijecite avokado uz košpicu, okrenite polovine u suprotnom smjeru i razdvojte. Nožem pažljivo udarite po košpici, malo zaokrenite i izvadite. Meso avokada zasijecite najprije na vertikalne, a zatim na horizontalne linije i izvadite kašikom.
2. Ispasirajte viljuškom da se dobije fini pire. Dodajte limunov sok te začinite po ukusu.
3. Sitno nasjeckajte luk pa pomiješajte s pireom od avokada. Pokrijte plastičnom folijom da ne oksidira i čuvajte na hladnom do serviranja.
Tortilje:
1. U vanglici izmješajte kukuruzno i pšenično brašno. Dodajte so, sjeckani peršun, čili i ulje.
2. Postepeno sipajte mlaku vodu, onoliko koliko je potrebno da se umijesi glatko tijesto.
3. Radnu površinu pospite brašnom pa na nju preručite tijesto. Podijelite ga na 5 dijelova pa svaki istanjite oklagijom u krug.
4. Kratko propecite istanjeno tijesto na ringli preko alu-folije, s obje strane da blago porumeni, pa isjecite na 8 trouglova.
5. Potom trouglove pržite u dubokom ulju dok ne postanu hrskavi. Izvadite ih na papirni ubrus da se ocijede od suvišne masnoće te poslužite uz namaz od avokada.
Izvor: Mica kuvarica