Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Crni luk očistiti i isjeći na kockice, pelat paradajza izmiksati, a kupus izrendati.
2. Ljuspice soje preliti ključalom vodom da omekšaju, a potom ih procijediti od suvišne tečnosti.
3. Na malo ulja propržiti crni luk pa dodati pelat paradajza i ljuspice soje. Dinstati na umjerenoj temperaturi dolivajući vodu po potrebi 10 min. Zatim dodati pasulj i začine po ukusu te sve zajedno kratko prokuhati kako bi suvišna tečnost uvrila.
4. Krompir oguliti i isjeći na štapiće, a zatim propržiti na vrelom ulju.
5. Tortilje prekriti listovima salate, premazati filom od soje, nanijeti malo pomfrita i kupusa pa preklopiti.
Izvor: Dobra hrana