Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Kvasac i malo soli rastopiti u mlakoj vodi, te postepeno dodavati brašno ručno mijeseći sve vrijeme.
2. Umiješeno tijesto oblikovati u jufku, prekriti platnenom krpom i ostaviti da odstoji 30 minuta.
3. Tijesto istanjiti oklagijom na debljinu od 5 mm a zatim isjeći jednostrane trouglove (dužina stranice 8 cm).
4. Posebno sjediniti maslinovo ulje, začin C, bosiljak i origano.
5. Paradajz presjeći na polovine, te svaku polovinu utisnuti na jedan trougao. Gotove trouglove premazati pripremljenom mješavinom, pa ih poslagati na pleh obložen papirom za pečenje i staviti da se peku u zagrijanu rernu.
6. Pred kraj pečenja pleh izvaditi iz rerne, te na svaki trougao staviti malo sjeckane mocarele i vratiti u rernu da se zapeče.
Izvor: Dobra hrana