Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za tijesto:
Za fil:
Priprema:
Tijesto:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti mlijeko, vodu, šećer, kvasac, ulje i malo soli, te postepeno dodavati brašno, meseći sve vrijeme dok se ne dobije glatko i elastično tijesto.
2. Pripremljeno tijesto ostaviti na toplom da nadođe.
Fil:
1. Luk sitno iseckati, papriku i pelat paradajza iseći na kocke, kačkavalj izrendati na krupno rende.
2. Na malo ulja propržiti luk i papriku, a zatim dodati mljeveno meso i pelat paradajza, pa začiniti po ukusu i dinstati dok svi sastojci ne omekšaju.
Finalni postupak:
1. Nadošlo tijesto podijeliti na četiri dijela, te svaki deo razvući ručno i zavrnuti krajeve da se dobije izgled pite prikazan na slici.
2. Oblikovane pite premazati pripremljenim filom i posuti kačkavaljem pa ih staviti u zagrejanu rernu da se peku dok ne porumene.
Izvor: Dobra hrana