Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastav:
150 ml piva
20 g svježeg kvasca
1/2 kašičice šećera
1 kašičica soli
400 g brašna
120 g masti
50 ml ulja
1 jaje
120 g kačkavalja
susam
Priprema:
1. U pivo (sobne temperature) dodati kvasac i šećer, dobro promiješati i poklopiti da zapjeni.
2. Brašno prosijati, dodati so, mast, ulje i pripremljen kvasac pa dobro umijesiti testo.
3. Odmah rastanjiti tjiesto na debljinu oko 0,5 cm i premazati prethodno umućenim jajetom, posuti ribanim kačkavaljem, susamom i isjeći na štapiće.
4. U pleh obložen papirom za pečenje premjestiti štapiće i ostaviti da odstoje 15-ak minuta na sobnoj temperaturi. Za to vrijeme ugrijati rernu na 200º C.
5. Prutiće peći sve dok ne dobiju zlatnu boju tj. oko 20 minuta.
6. Poslužiti ih hladne.
IZVOR: POŠALJI RECEPT