Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Način pripreme:
1. Paradajz i kulen isjeći na kolutove, marinirane šampinjone na listove, a kačkavalj izrendati na krupno rende.
2. Lisnato testo pomoću oklagije istanjiti na debljinu od 0,5 cm, a potom okruglim zupčastim nožem isjeći na kvadrate (9×9 cm).
3. Na sredinu svakog kvadrata staviti kolut paradajza, zatim kolut kulena i po nekoliko listova šampinjona. Posuti sa malo kačkavalja i origana po ukusu te dva paralelna kraja preklopiti da se dobije izgled zavežljaja. Na isti način od preostalog materijala pripremiti još zavežljaja.
4. Umutiti jaje i mlijeko pa premazati zavežljaje i po sredini zabosti čačkalicu da se krajevi ne bi otvarali prilikom pečenja.
5. Pleh obložiti papirom za pečenje i u njega poslagati pripremljene paketiće. Peći ih u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.
Izvor: Dobra hrana