Ukusno i fino predjelo: Bajadera od mesa

by | 3 Januara, 2018

Foto: Dobra hrana

Sastojci:

Fil od mesa
500 g miješanog mljevenog mesa
2 kašike prezli
2 kašike brašna
1 jaje
so, biber
Fil od jaja
350 g sredine od hljeba
3 jajeta
300 ml mlijeka
1 prašak za pecivo
so
Premazivanje
400 ml pavlake

Priprema:

Fil od mesa
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti mješano mljeveno meso, jaje, prezle i brašno. Dodati začine po ukusu i ručno izmijesiti da se dobije kompaktna smjesa.
Fil od jaja
1. Sredinu hljeba natopiti mlijekom, malo ocijediti i miksati dok se ne dobije kašasta smjesa.
2. Bjelanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst snijeg.
3. Zatim postepeno dodavati jedno po jedno žumance i mutiti. Na kraju dodati kašu od hljeba, prašak za pecivo i so po ukusu te polako promiješati.
Finalni postupak
1. U pravougaonu tepsiju obloženu papirom za pečenje sipati fil od mesa i ravnomjerno rasporediti tako da se prekrije dno.
2. Preko fila od mesa nanijeti fil od jaja.
3. Staviti da se peče u zagrijanu rernu na 200°C 30 min.
4. Bajaderu izvaditi iz rerne, odozgo preliti umućenom pavlakom i vratiti u rernu da se zapeče.

IZVOR: POŠALJI RECEPT