![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2020/07/gaspaco-paradajz-recept-Getty-600x470.jpg)
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za uštipke:
Za preliv:
Priprema:
Uštipci:
1. Piletinu samljeti na mašini za mljevenje, te sjediniti s pavlakom, trapistom isječenim na kockice, parmezanom, jajetom i začiniti po ukusu.
2. Od pripremljene mase oblikovati kuglice, zatim ih uvaljati u brašno, potom umočiti u umućena jaja, te pržiti na vrelom ulju sa svih strana dok ne porumene.
Preliv:
1. U teflonskom tiganju otopiti puter, dodati šampinjone isječene na listove i pržiti ih dok ne porumene.
2. Kada šampinjoni omekšaju, dodati pavlaku i kuhati na umjerenoj temperaturi 10 minuta, pred kraj začiniti po ukusu i posuti sjeckanim peršunom. Pripremljen preliv služiti uz pržene uštipke.
Izvor: Dobra hrana