![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2020/07/gaspaco-paradajz-recept-Getty-600x470.jpg)
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
80 g leblebije
250- 300 g mesa bundeve
1 veća mrkva
malo korijena celera
3-4 kašike suncokretovog ulja
3 čena bijelog luka
1 mala kašičica usitnjenog ružmarina
2 kašike parmezana
sol
biber
prstohvat čilija u prahu
1 veća prasa
nekoliko kašika bundevinog ulja
velika kašika bundevinih sjemenki
kaščica naribanog đumbira
Priprema:
Prije pripreme jela sve sastojke, osim, leblebije, narežite na kockice. Na zagrijanom ulju kratko prepržite prasu, zatim dodajte biber, celer, mrkvu i ruzmarin pa pržite oko pet minuta.
Dodajte bundevu, leblebiju i đumbir pa začinite solju i biberom. Podlijte vodom ili povrtnim bujonom te kuhajte dok svi sastojci nisu kuhani, oko 45 minuta do jedan sat.
I u ovom variva količinu tekućine dozirajte prema želji. Kad je kuhano, dodajte parmezan, začinite bundevinim uljem i, ako želite, dodajte sjeckane budnevine sjemenke.
Izvor: jutanji.hr/dobrahrana