Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
4 paradajza
1 srednje veliki patlidžan
1 manja tikvica
1 žuta paprika
1 crvena paprika
1 glavica crvenog luka
2 čena bijelog luka
3 kašike maslinovog ulja
1/2 kašičice kurkume
grančica kopra
so, biber
Priprema:
Paradajz prelijte vrelom vodom. Ogulite ih. Prepolovite i izvadite košpice te patlidžan ogulite i nasjecite na kockice. Posolite ih i ostavite da odstoje kako bi pustili vodu (tako neće biti gorak). Paprike operite, prepolovite, odstranite košpice pa ih isjecite na trakice, a potom na kockice. Tikvice operite i nasjecite na kockice. Nasjeckajte luk i bijeli luk. Na ulju pržite luk dok ne postane staklast. Dodajte bijeli luk, a kad zamiriše, sklonite s vatre. Dodajte paradajz, paprike, patlidžan i tikvice, promiješajte, posolite, promiješajte i u poklopljenoj posudi dinstajte dok povrće ne omekša. Po potrebi još dosolite, začinite biberom i umiješajte kurkumu. Neka se dinsta još nekoliko minuta. Prije posluživanja varivo posipajte sjeckanim koprom!
Izvor: jutarnji.hr/dobrahrana