Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
500 g mekog brašna
20 g svježeg kvasca
1 kašičica šećera
2 dl mlijeka
1,5 dl pavlake
50 ml ulja
2 jajeta, so
100 g putera
300 g tankih listova šunkarice
Priprema:
1. U dubljoj posudi sjediniti mlako mlijeko, šećer, 1 kašičicu brašna i izmrvljen kvasac. Dobro izmiješati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U vanglu za miješenje sipati polovinu brašna, pa dodati malo soli po ukusu i promiješati. Potom sipati nadošao kvasac, jogurt i ulje te promiješati. Nakon toga ručno mijesiti uz povremeno dodavanje preostalog brašna dok se ne dobije glatko tijesto. Umješeno tijesto ostaviti na toplom da nadođe.
3. Nadošlo tijesto istanjiti oklagijom na debljinu od 5 mm. Zatim okruglim zupčastim nožem isjeći trake od tijesta širine 1,5 cm.
4. Oko svake viršle spiralno uviti traku od tijesta (postupak je isti kao kod uvijanja šam-rolni) tako da se na ivicama tijesto preklapa.
5. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i u nju poslagati viršle u tijestu sa završecima okrenutim nadolje. Premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u zagrijanoj rerni na 200ºC dok ne prumeni.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept