Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
10-12 tortilja
150 g kačkavalja
180 g kiselog vrhnja
150 g suhog vrata
kečap
origano, biber
Priprema:
1. Tortilje isjeći modlom približne veličine kalupa za mafine, tako da pokrije i ivice kalupa (da se dobije oblik prave koripice tj. čašiče). Kalupe za mafine premazati uljem. Kačkavalj izrendati, a suhi vrat isjeći na manje kockice.
2. Oko 60 g kačkavalja ostaviti sa strane a ostatak pomiješati sa suhim vratom, kiselim vrhnjem, kečapom i začinima pa dobro sjediniti sastojke.
3. U svaki kalup za mafine položiti tijesto tortilje tako da se dobije oblik korpica.
4. Na dno korpica usuti malo kačkavalja a zatim dodati punjenje.
5. Peći u ugrijanoj rerni na 200ºC oko 15 minuta.
6. Izvaditi iz pećnice, sačekati nekoliko minuta da se korpice prohlade, a zatim poslužiti.
Foto: Thinkstock Izvor: Pošalji recept