![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2020/07/gaspaco-paradajz-recept-Getty-600x470.jpg)
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Foto: Guliver/Thinkstock
Sastojci:
1 veći patlidžan
1 kašika soli
4 kašike ulja
listovi svježeg bosiljka
200 g mocarela sira
15-ak cherry paradajza
1 čen bijelog luka
so, biber
origano
Priprema:
1. Patlidžan oprati, odsjeći krajeve i narezati na kolutove debljine oko 2 cm.
2. Poredati patlidžan na veću tacnu sa papirnim ubrusom i posoliti, pa ostaviti da odstoje oko 30 minuta, kako bi izašla gorčina. Zatim ih dobro obrisati papirnim ubrusom.
3. Paradajz oprati, isjeći na polovine i polovinu zgnječiti.
4. U široja tavi ugrijati ulje pa dodati pasiran čen bijelog luka. Čim luk zamiriše dodati paradajz i začine pa kuhati na umjerenoj temperaturi dok sos ne počne da se redukuje.
5. Na pleh obložen papirom za pečenje poredati patližan. Kolutove premazati uljem i začiniti. Peći u ugrijanoj rerni na 200ºC oko 20 minuta.
6. Pečeni patlidžan izvaditi iz rerne i na svaki kolut staviti pripremljen sos, malo bosiljka i komad mocarele.
7. Nastavitii s pečenjem još nekoliko minuta tj. dok se sir ne istopi.
8. Poslužiti toplo i ukrasiti listovima svježeg bosiljka.
IZVOR: POŠALJI RECEPT