Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za preljev:
Priprema:
1. Crni luk i crvenu papriku očistiti i isjeći na kockice.
2. Na ulju propržiti crni luk, a zatim dodati crvenu papriku te i nju kratko propržiti.
3. Potom dodati mljevenu junetinu i propržiti. Sipati sok od paradajza i nastaviti sa dinstanjem na umjerenoj temperaturi dok meso ne omekša.
4. Pred kraj dinstanja dodati origano i začine po ukusu.
5. Na svaku palačinku staviti malo fila. Bočne stanice palačinke preklopiti ka unutra, a potom urolovati.
6. Vatrostalnu činiju nauljiti i u nju poslagati palačinke.
7. Posebno pripremiti preljev: bjelanca odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Posebno umutiti žumanjaka i jogurt, dodati rendani kačkavalj i promiješati. Na kraju sjediniti smjesu od žumanjaka sa snijegom od bjelanaca.
8. Pripremljenu smjesu preliti preko palačinki. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC.
Izvor: Dobra hrana