Zapečeni praziluk

by | 20 Decembra, 2013

praziluk

Sastojci:

  • 3 praziluka
  • 3 češnja bijelog luka
  • 1 kašika sjeckanog peršuna
  • 250 g pelata paradajza
  • 2 kašike prezli
  • 4 jajeta
  • 2,5 dl pavlake za kuhanje
  • 40 g parmezana
  • bosiljak
  • ulje
  • mješavina začina

Priprema:

1. Praziluk očistiti i isjeći na krupnije komade, a zatim ga poprečno presjeći napola. Kratko ga blanširati u slanoj vodi da bi omekšao, a potom ga ocijediti od suvišne tečnosti.
2. U većem tiganju na ulju propržiti sitno sjeckani bijeli luk, dodati ocijeđeni praziluk te i njega kratko propržiti. Dodati peršun i začine po ukusu pa promiješati.
3. Posebno izmiksati pelat paradajza s bosiljkom i začinima po ukusu.
4. Vatrostalnu posudu premazati uljem, a zatim po njoj rasporediti polovinu praziluka. Preliti ga pelatom paradajza i posuti prezlama pa rasporediti po njemu preostali praziluk.
5. Pavlaku za kuhanje umutiti s jajima i parmezanom te preliti preko gornjeg sloja praziluka. Peći u zagrijanoj rerni na 200˚C dok ne porumeni.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept