![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2020/07/gaspaco-paradajz-recept-Getty-600x470.jpg)
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Praziluk očistiti i isjeći na krupnije komade, a zatim ga poprečno presjeći napola. Kratko ga blanširati u slanoj vodi da bi omekšao, a potom ga ocijediti od suvišne tečnosti.
2. U većem tiganju na ulju propržiti sitno sjeckani bijeli luk, dodati ocijeđeni praziluk te i njega kratko propržiti. Dodati peršun i začine po ukusu pa promiješati.
3. Posebno izmiksati pelat paradajza s bosiljkom i začinima po ukusu.
4. Vatrostalnu posudu premazati uljem, a zatim po njoj rasporediti polovinu praziluka. Preliti ga pelatom paradajza i posuti prezlama pa rasporediti po njemu preostali praziluk.
5. Pavlaku za kuhanje umutiti s jajima i parmezanom te preliti preko gornjeg sloja praziluka. Peći u zagrijanoj rerni na 200˚C dok ne porumeni.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept