Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Praziluk, crni i bijeli luk sitno isjeckati, šargarepu probariti pa je isjeći na kocke. Paradajz i mocarelu, takođe, isjeći na kocke, a slaninu i spanać na štapiće.
2. Na malo ulja propržiti slaninu, dodati crni luk, praziluk i bijeli luk, pa kratko propržiti da omekša. Zatim dodati paradajz i šargarepu, začiniti po ukusu i dinstati dok povrće ne omekša.
3. Tijesto razvući oklagijom na debljinu od 0,5 cm, a zatim isjeći kvadrate dimenzije 10×10 cm.
4. U sredinu svakog kvadrata staviti malo fila, mocarelu i spanać.
5. Suprotne krajeve tijesta premazati belancetom, pa ih ručno pričvrstiti. Isti postupak ponavljati dok se ne utroši sav materijal.
6. Gotove zavežljaje premazati žumancetom, posuti susamom i sjemenom lana.
7. Tepsiju nauljiti i posuti brašnom, pa poređati pripremljene zavežljaje i peći ih u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.
Izvor: Dobra hrana