Zdrava proljetna čorba – odlična za imunitet

by | 17 Marta, 2020

Sastojci:

1 kg bijelog pilećeg mesa
600 ml pileće supe
1 konzerva crvenog graha (400 g)
300 g kukuruza šećerca (može i smrznuti)
200 g svježe paprike
2 glavice crvenog luka
1 čen bijelog luka
2 kašike meda
2 kašičice soli
pola kašičice dimljene mljevene paprike
pola kašičice mljevenog crnog bibera
1 kašičica suhe mješavine začina

Priprema:

Otkošteno pileće bijelo meso, ako niste kupili već gotov file, isjecite na komade koji će biti veličine jednog zalogaja. Svježu papriku, bijeli i crveni luk isjeckajte na sitne kockice, a grah izvadite iz konzerve i pustite da se dobro ocijedi.  Sve sastojke koje ste isjeckali stavite u lonac i stavite na tihu vatru na šporetu, prethodno nalijte supom i promiješajte da se svi sastojci lijepo sjedine. Zatim poklopite i pustite da se sve to krčka nekoliko sati. Na laganoj vatri namirnice će biti dobro kuhane, a sačuvaće svoj kvalitet. Dobićete zdravu proljećnu čorbu, odličnu za podizanje imuniteta i skidanje kilograma poslije obilnih zimskih obroka. Što je najvažnije ova čorba će vas držati sitima.

Čorbu služiti sa sjeckanim peršunom, pavlakom ili krutonima, po želji. Recept za lagano kuvanje proljetne čorbe možete da obogatite špaogama, gljivama ili nekim listastim povrćem kao što su blitva, zelje ili raštan.

Izvor: lepotaizdravlje.rs Foto: Guliver/Getty Images