Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
kesa zamrznute mješavine povrća po izboru
400 g pilećih prsa
2 kašike ulja
2 čena bijelog luka
kašika univerzalnog začina
2 kašičice gustina
200 ml pelata od paradajza
kašičica bosiljka
1/2 kašičice nane
Priprema:
Isjeckajte pileća prsa na kockice i propržite na zagrijanom ulju. Dodajte izmrvljeni bijeli luk i univerzalni začin, pa dinstajte desetak minuta, dodajući vodu.
Umiješajte zamrznuto povrće, pelat, bosiljak, nanu, i sipajte 600 ml vode. Kuhajte 10 minuta, a pred kraj umiješajte gustin razmućen u malo vode. Ostavite da sve još jednom proključa.
Da bi jelo bilo aromatičnije, na kraju kuhanja dodajte kašiku maslinovog ulja.
Izvor: novosti.rs Foto: Guliver/Getty Images