Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za tijesto:
Za fil:
Priprema:
Tijesto:
1. Vodu i ulje pomiješati i kuhati dok ne proključa.
2. Skloniti sa šporeta pa dodati griz i brašno, dobro izmiješati te ostaviti da se ohladi.
3. U ohlađenu masu dodati obaren sitno sjeckan špinat, začiniti po ukusu pa postepeno dodavati jedno po jedno jaje muteći mikserom sve vrijeme dok se ne dobije kompaktna masa.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje, pripremljen fi l za tijesto sipati u poslastičarski džak, te istiskivati manje gomile tijesta na svakih 3 cm.
5. Pripremljeno tijesto peći u zagrijanoj rerni na 250 °C 25 minuta dok krofne ne porumene sa svih strana. Pečene krofne ostaviti da se ohlade pa ih presjeći popriječno na pola.
Fil:
1. Piletinu pržiti na malo ulja sa svih strana dok ne porumeni, ostaviti je da se ohladi pa je sitno iseckati. Krastavac iseći na kockice, a paradajz na kolutove.
2. U odgovarajućoj posudi sjediniti piletinu, krastavce, pavlaku i majonez, te dodati malo karija i začina C po ukusu.
3. U svaku princes krofnu staviti po kašiku pripremljenog fila i jedan kolut paradajza, preklopiti ih, te poslagati na tacnu za služenje.
Izvor: Dobra hrana