Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
400 g leblebija iz konzerve
225 g špinata
50 ml limunovog soka
50 ml vode
3 čena bijelog luka
1½ kašika tahinija
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica soli
1 kašičica bibera
svježa menta
Priprema:
Leblebije iz konzerve ocijediti, ispati pod mlazom vode i ostaviti da se fino ocijede. Špinat oprati, ocediti i iscjepkati. Bijeli luk očistiti i usitniti. Sve sastojke staviti u blender i miksati dok se ne dobije gusta i glatka smjesa.
Smjesu sipati u teglicu ili drugu posudu sa zatvaračem i ostaviti u frižideru da se dobro ohladi.
Poslužiti uz domaći hljeb, integralne pločice ili štapiće od povrća i dekorisati listovima svježe mente.
Savjet plus: Za svilenkastiju i rjeđu strukturu, u humus dodati vodu po potrebi.
ljepotaizdravlje.ba
Foto: Guliver/Getty Images