Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
2 kg paradajza
1 kg mrkve
3,5 kg šarene paprike
3 kašike soli
10 g mljevenog bibera
5 ljutih paprika
250 ml vinskog sirćeta
250 ml ulja
5 kašika šećera
Priprema:
Mrkvu očistiti i isjeći na malo deblje kolutove. Paradajz samljeti na mašini za meso, pa dobijenu smjesu staviti u šerpu. Dodati isjeckanu mrkvu, staviti na ringlu i kuvati 50 minuta. Zatim dodati sjeckane paprike i ljute papričice, dodati sirće i ulje. Krčkati dok paprika ne omekša, dodati biber, so i šećer. Tegle zagrijati u rerni, pa u zagrijane tegle sipati vrelu salatu. Tegle zatvoriti i vratiti u rernu na 100 stepeni 60 minuta. Ostaviti tegle da se ohlade u rerni.
Izvor: superrecepti.rs