Prhki kolačići s kraljevskom glazurom: Čista praznična radost

by | 19 Decembra, 2024
Prhki kolačići s kraljevskom glazurom: Čista praznična radost

Ako želite napraviti jednostavne, a predivne praznične kolačiće koji osvajaju izgledom i okusom, ovi prhki kolačići s kraljevskom glazurom su pravi izbor!

Ne trebate posebne vještine za ukrašavanje – dovoljno je malo volje i kreativnosti. Evo kako ih možete pripremiti i dekorisati pomoću tehnike „linija i popunjavanje“.

Prhki kolačići praznični klasik

Ovi kolačići su pravi klasik praznične sezone. Prhki, puterasti i ne previše slatki, pravi su užitak uz šolju čaja ili kafe. A što je najbolje, lako ih je napraviti i dekorisati. Kada praznici stignu, svi volimo recepte koji su brzi i jednostavni, ali daju fantastične rezultate.

Sastojci koji su vam potrebni

  • 250 g neslanog putera (sobne temperature)
  • 100 g kristal šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije
  • 300 g glatkog brašna
  • kraljevska glazura (po želji)

Kako napraviti prhke kolačiće

  1. Umijesite tijesto:
    U velikoj zdjeli umutite puter i šećer dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla. Dodajte vaniliju i dobro promiješajte. Postepeno dodajte brašno i miješajte drvenom kašikom ili silikonskom špatulom. Na kraju tijesto kratko umijesite rukama dok se sve ne sjedini.
  2. Razvaljajte tijesto:
    Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 5 mm. Ako pravite veću količinu tijesta, podijelite ga na dva dijela radi lakšeg rada.
  3. Izrežite oblike:
    Pomoću modlica izrežite oblike po želji (zvjezdice, pahuljice, srca) i složite ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  4. Pecite kolačiće:
    Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 170°C oko 12-15 minuta, ili dok ne počnu dobivati blago zlatnu boju. Pazite da ih ne prepečete.
  5. Ohladite i ukrasite:
    Kolačiće ohladite u potpunosti prije ukrašavanja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by L A U R E N A S H C O O K I E S (@laurenashcookies)

Prhki kolačići – ukrašavanje 

Tehnika linije i popunjavanja omogućava da vaši kolačići izgledaju prelijepo, čak i ako niste stručnjak. Evo kako to možete uraditi:

  1. Pripremite glazuru:
    Kraljevsku glazuru podijelite u dvije zdjelice. Jednu ostavite gušću za crtanje linija, a drugu malo razrijedite za popunjavanje površina.
  2. Crtanje linija:
    Pomoću slastičarske vrećice ili bočice s tankim nastavkom, iscrtajte rubove kolačića gušćom glazurom.
  3. Popunjavanje:
    Razrijeđenom glazurom popunite unutrašnjost kolačića, pazeći da ne prelazi iscrtane linije. Možete koristiti čačkalicu za ravnomjerno raspoređivanje glazure.
  4. Dekoracija:
    Dok je glazura još mokra, dodajte šarene mrvice, perlice ili nacrtajte jednostavne šare za dodatni efekat.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ★𝐅𝐑𝐎𝐒𝐓𝐘 𝐒𝐖𝐄𝐄𝐓𝐁𝐀𝐊𝐄𝐑𝐘★ (@frosty.sweetbakery)

Savjeti za uspješno ukrašavanje

  • Strpljenje je ključno: Ostavite glazuru da se potpuno osuši prije nego što dodate nove slojeve ili dekoracije.
  • Porodična zabava: Uključite djecu u ukrašavanje – zabava je zagarantovana!
    View this post on Instagram

     

    A post shared by Tara Bakes (@tara_bakes)

Ovi jednostavni, ali elegantni praznični kolačići idealni su za poklone, druženja ili školsku razmjenu kolača. Uživajte u stvaranju slatkih uspomena!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by sarah // sweet dream packaging (@sweetdreampackaging)

ljepotaizdravlje.ba

Carmen K Sisson / iStock / Getty Images Plus/