Ako želite napraviti jednostavne, a predivne praznične kolačiće koji osvajaju izgledom i okusom, ovi prhki kolačići s kraljevskom glazurom su pravi izbor!
Ne trebate posebne vještine za ukrašavanje – dovoljno je malo volje i kreativnosti. Evo kako ih možete pripremiti i dekorisati pomoću tehnike „linija i popunjavanje“.
Ovi kolačići su pravi klasik praznične sezone. Prhki, puterasti i ne previše slatki, pravi su užitak uz šolju čaja ili kafe. A što je najbolje, lako ih je napraviti i dekorisati. Kada praznici stignu, svi volimo recepte koji su brzi i jednostavni, ali daju fantastične rezultate.
Sastojci koji su vam potrebni
250 g neslanog putera (sobne temperature)
100 g kristal šećera
1 kašičica ekstrakta vanilije
300 g glatkog brašna
kraljevska glazura (po želji)
Kako napraviti prhke kolačiće
Umijesite tijesto:
U velikoj zdjeli umutite puter i šećer dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla. Dodajte vaniliju i dobro promiješajte. Postepeno dodajte brašno i miješajte drvenom kašikom ili silikonskom špatulom. Na kraju tijesto kratko umijesite rukama dok se sve ne sjedini.
Razvaljajte tijesto:
Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 5 mm. Ako pravite veću količinu tijesta, podijelite ga na dva dijela radi lakšeg rada.
Izrežite oblike:
Pomoću modlica izrežite oblike po želji (zvjezdice, pahuljice, srca) i složite ih na pleh obložen papirom za pečenje.
Pecite kolačiće:
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 170°C oko 12-15 minuta, ili dok ne počnu dobivati blago zlatnu boju. Pazite da ih ne prepečete.
Ohladite i ukrasite:
Kolačiće ohladite u potpunosti prije ukrašavanja.
Tehnika linije i popunjavanja omogućava da vaši kolačići izgledaju prelijepo, čak i ako niste stručnjak. Evo kako to možete uraditi:
Pripremite glazuru:
Kraljevsku glazuru podijelite u dvije zdjelice. Jednu ostavite gušću za crtanje linija, a drugu malo razrijedite za popunjavanje površina.
Crtanje linija:
Pomoću slastičarske vrećice ili bočice s tankim nastavkom, iscrtajte rubove kolačića gušćom glazurom.
Popunjavanje:
Razrijeđenom glazurom popunite unutrašnjost kolačića, pazeći da ne prelazi iscrtane linije. Možete koristiti čačkalicu za ravnomjerno raspoređivanje glazure.
Dekoracija:
Dok je glazura još mokra, dodajte šarene mrvice, perlice ili nacrtajte jednostavne šare za dodatni efekat.