Proha sa špinatom – idealna za užinu na poslu

by | 30 Januara, 2025
Proha sa šinatom - idealna za užinu na poslu

Koliko god volimo isprobavati nove recepte, nekako se uvijek vraćamo starinskim jelima. Jedno od njih je i proha sa špinatom.

Ako nemate puno vremena za pripremu hrane, a želite spremiti nešto ukusno za večeru, izbor uvijek padne na prohu. Umjesto klasične prohe, danas pravimo prohu sa špinatom. Sve što pretekne od večere možete odnijeti sjutra na posao – idealna je za užinu.

Kako se pravi proha sa špinatom

Ništa lakše nego napraviti prohu, pa i ovu sa špinatom. Imamo odličan recept koji možete korigovati po želji (dodavati druge sastojke, mijenjati količine – ne možete pogriješiti). Osim ovog recepta, na internetu možete pronaći i druge recepte za pripremu prohe.

Sastojci za pripremu prohe su pristupačni. Za malo para možete napraviti hranljiv i ukusan obrok za cijelu porodicu. Osim toga, proha je idelna užina na poslu. Mnogo bolji izbor od slatkiša i slanih grickalica.

Proha sa špinatom – potrebni sastojci

Sastojci:

  • 2 šolje kukuruznog brašna
  • 1/2 šolje pšeničnog brašna
  • 1/2 šolje ulja
  • 1 šolja jogurta
  • 1 šolja kisjele pavlake
  • 1 šolja isjeckanog zamrznutog špinata
  • 1/2 šolje narendanog ili izmrvljenog sira (po izboru)
  • 2 jaja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • so i biber po ukusu

Priprema:

  1. Prethodno zagrijte rernu na 180°C i pripremite pleh tako što ćete ga podmazati ili obložiti papirom za pečenje.
  2. U većoj činiji, pomiješajte kukuruzno i pšenično brašno, so, biber i prašak za pecivo.
    Dodajte ulje, jogurt, kisjelu pavlaku i jaja. Dobro promiješajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu.
  3. Sada dodajte šinat i narendani sir. Ponovo dobro promiješajte sve sastojke.
    Sipajte smjesu u pripremljeni pleh i poravnajte je.
  4. Pecite u prethodno zagrijjanoj rerni 30-35 minuta, ili dok proja ne postane zlatno smeđa.
    Kada je proja pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo ohladi prij nego što je isiječete na kriške.

Prijatno!

ljepotaizdravlje.ba

Clarissa Begue/iStock/Getty Images Plus