Food kolumnistica Berina Kapa donosi ukusan recept za prženi tofu u soja sosu

by | 20 Marta, 2025
Prženi tofu u soja sosu
Tofu je bogat proteinima i sadrži sve esencijalne aminokiseline koje su vašem tijelu potrebne.

Berina Kapa, naša food kolumnistica, na jedinstven način donosi recepte koje sama kreira, prateći plan ishrane prilagođen autoimunoj bolesti s kojom se bori već godinama. Njeni recepti su uvijek zdravi, kreativni i jednostavni za pripremu, a uz to odišu autentičnošću i ljubavlju prema hrani.

Prženi tofu u soja sosu

Tofu također obezbjeđuje masti, ugljikohidrate i širok izbor vitamina i minerala. Obično se koristi u slanim verzijama jela, ali odlično ide i kao sastojak u desertima.

U nastavku donosimo jednostavni recept za ukusan prženi tofu u soja sosu.

Sastojci:
400 gr čvrstog tofua
3-4 kašike biljnog ulja
½ šolje kukuruznog škroba ili višenamjenskog brašna

Sos:
2 režnja bijelog luka (sitno isjeckan)
½ ljute paprike (izrezana)

100 ml soja sosa
1 kašičica šećera
1 kašičica jabukovog sirćeta
½ kašike kukuruznog škroba
50 ml vode
1 kašičica sjemenki susama

Prženi tofu u soja sosu

Prženi tofu u soja sosu – priprema

U maloj posudi pomiješajte sastojke za sos i ostavite sa strane.
Osušite tofu papirnim ubrusima da uklonite višak tekućine i narežite na kockice. Tofu umješajte u škrob ili brašno.
Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednjoj vatri. Pržite obložen tofu dok ne porumeni oko 15-ak minuta. Izvadite prženi tofu iz tave i ostavite sa strane.
Dodajte sastojke za sos u istu tavu i dinstajte sos da se malo zgusne, te dodajte prženi tofu u sos i miješajte dok ne bude ravnomjerno obložen. Servirajte i dodajte ljutu papriku i susam.

Prženi tofu u soja sosu

ljepotaizdravlje.ba

Berina Kapa