Jednostavan recept za cimet muffine
Započnite dan s osmijehom uz ove predivne cimet muffine. Ovi muffini su idealan balans između zdravog doručka i slatkog zadovoljstva.Sastojci z...
Liči je voće koje se uzgaja u suptropskim regijama širom svijeta, a posebno je popularan u Kini. Poznat je po svom slatkom i cvjetnom okusu.
Berina Kapa, naša food kolumnistica, na jedinstven način donosi recepte koje sama kreira, prateći plan ishrane prilagođen autoimunoj bolesti s kojom se bori već godinama. Njeni recepti su uvijek zdravi, kreativni i jednostavni za pripremu, a uz to odišu autentičnošću i ljubavlju prema hrani.
Dobar je izvor nekoliko vitamina, minerala i antioksidanata. Liči imaju nejestivu, ružičasto-crvenu kožu, koja se uklanja prije konzumiranja. Meso je bijelo i u sredini okružuje tamnu sjemenku.
Liči se prvenstveno sastoji od vode i ugljikohidrata, od kojih su većina šećeri. U poređenju sa mnogim drugim voćem, ima malo vlakana. Također je bogat vitaminom C i nudi dovoljne količine bakra i kalijuma.
U nastavku donosimo recept za ukusni smoothie sa liči voćem.
Sastojci:
4-5 svježih ličija
1 mango (zamrznute kockice)
5-6 jagoda (zamrznute)
80 ml mlijeka
Priprema:
Liči je potrebno oprati vodom, oguliti kožu, isjeći na pola i odstraniti koštice. Skupa sa ostalim sastojcima izblendati. Smoothie servirati u zdjelu i posuti svježim voćem i muslijem ili granolom.
Berina Kapa