Najlakši recept za rižoto pečen u rerni omogućava idealno kremastu teksturu bez stalnog miješanja, uz minimalan trud i bogat okus.
Najlakši recept za rižoto pečen u rerni

Zapečeni rižoto je jednostavna i ukusna alternativa tradicionalnom rižotu, jer ne zahtijeva konstantno miješanje.
Sadržaj članka
sakrij
Rižoto pečen u rerni:
Priprema je brza i laka, a na kraju se može posuti dodatnim parmezanom za još bogatiji okus.
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Ukupno vrijeme: 40 minuta
Broj porcija: 4
Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja
1/4 šolje sitno sjeckanog luka
3/4 šolje riže
1/4 šolje suhog bijelog vina (opcionalno)
2 do 2 1/4 šolje vruće vode
1/2 šolje pilećeg temeljca (domaćeg ili sa smanjenim sadržajem soli)
3/4 kašičice krupne soli
1/8 kašičice svježe mljevenog bibera
1 kašika neslanog putera
1/4 šolje svježe naribanog parmezana
2 kašike sitno sjeckanog svježeg peršuna (opcionalno)
Rižoto pečen u rerni – priprema:
Zagrijte rernu na 220 °C. U posudi koja može ići u rernu ili u vatrostalnoj tepsiji, zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.
Dodajte luk i pržite dok ne postane staklast, otprilike 2-3 minute. Dodajte rižu i pržite, neprestano miješajući, oko 1 minutu dok se zrna ne oblože uljem.
Dodajte vino i kuhajte dok ne ispari, oko 1 minut. Dodajte 1,5 šolju vode, temeljac, so i biber.
Pustite da provri. Pokrijte posudu i stavite u rernu. Pecite dok većina tečnosti ne ispari i rižoto ne postane mekan, otprilike 20-25 minuta.
Izvadite iz rerne. Umiješajte 1/2 do 3/4 šolje vode (rižoto bi trebao imati kremastu konzistenciju), puter, parmezan i peršun.
dulezidar/iStock / Getty Images Plus