Najlakši recept za rižoto pečen u rerni

by | 17 Februara, 2025
Najlakši recept za rižoto pečen u rerni

Najlakši recept za rižoto pečen u rerni omogućava idealno kremastu teksturu bez stalnog miješanja, uz minimalan trud i bogat okus.

Zapečeni rižoto je jednostavna i ukusna alternativa tradicionalnom rižotu, jer ne zahtijeva konstantno miješanje.

Rižoto pečen u rerni:

Priprema je brza i laka, a na kraju se može posuti dodatnim parmezanom za još bogatiji okus.

Vrijeme pripreme: 15 minuta
Ukupno vrijeme: 40 minuta
Broj porcija: 4

Sastojci:

1 kašika maslinovog ulja

1/4 šolje sitno sjeckanog luka

3/4 šolje riže

1/4 šolje suhog bijelog vina (opcionalno)

2 do 2 1/4 šolje vruće vode

1/2 šolje pilećeg temeljca (domaćeg ili sa smanjenim sadržajem soli)

3/4 kašičice krupne soli

1/8 kašičice svježe mljevenog bibera

1 kašika neslanog putera

1/4 šolje svježe naribanog parmezana

2 kašike sitno sjeckanog svježeg peršuna (opcionalno)

Rižoto pečen u rerni – priprema:

Zagrijte rernu na 220 °C. U posudi koja može ići u rernu ili u vatrostalnoj tepsiji, zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.

Dodajte luk i pržite dok ne postane staklast, otprilike 2-3 minute. Dodajte rižu i pržite, neprestano miješajući, oko 1 minutu dok se zrna ne oblože uljem.

Dodajte vino i kuhajte dok ne ispari, oko 1 minut. Dodajte 1,5 šolju vode, temeljac, so i biber.

Pustite da provri. Pokrijte posudu i stavite u rernu. Pecite dok većina tečnosti ne ispari i rižoto ne postane mekan, otprilike 20-25 minuta.

Izvadite iz rerne. Umiješajte 1/2 do 3/4 šolje vode (rižoto bi trebao imati kremastu konzistenciju), puter, parmezan i peršun.

ljepotaizdravlje.ba

dulezidar/iStock / Getty Images Plus