
Food kolumnistica Berina Kapa donosi ukusan recept za prženi tofu u soja sosu
Tofu je bogat proteinima i sadrži sve esencijalne aminokiseline koje su vašem tijelu potrebne.Berina Kapa, naša food kolumnistica, na jedin...
Sastojci:
500 g polubijelog brašna
1 kašičica šećera
1 kesica suhog kvasca
2 kašičice soli
350 ml tople vode
4 kašike maslinovog ulja
100 g maslaca
6 čenova bijelog luka
svjež peršun
1 kašičica soli
30 g naribanog parmezana
Priprema:
U posudu dodajte brašno, kvasac, šećer i so. Lagano pomiješajte i postepeno dodajte toplu vodu i dvije kašike maslinovog ulja. Miksajte lagano s nastavcima za tijesto. Kad se formira kugla, ugasite mikser.
Premažite čistu posudu s dvije kašike maslinovog ulja, prebacite tijesto, pokrijte ga krpom i pustite da se diže 90 minuta. Trebalo bi se udvostručiti. Kad se digne, prebacite tijesto na pobrašnjenu podlogu i podijelite u dva jednaka dijela. Oba omotajte plastičnom folijom i pustite ih da odmore još 15-ak minuta.
Svaki dio tijesta pobrašnite i nasijecite oštrim nožem na osam jednakih dijelova i formirajte kuglice. Svaku kuglicu razvaljajte poput užeta i zavežite čvor. Složite tijesto na papir za pečenje s većim razmakom, pokrijte i pusti da odmara još pola sata.
Pectei u rerni zagrijanoj na 200 stepeni otprilike 20 minuta.
Otopite maslac, dodajte zgnječeni bijeli luk pa ga kratko prepržite na tavici. Premažite gotova peciva, posolite, pospite parmezanom i nasjeckanim svježim peršunom.
Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Guliver/Getty Images