Pita od jabuka: Klasična poslastica s bogatom tradicijom
Pita od jabuka, obogaćena cimetom i orasima, omiljena je jesenska poslastica. Jednostavna za pripremu, nudi spoj tradicije, bogatog okusa i pristup...
Sastojci:
400 g karfiola
2 velike kašike skroba od tapioke
2 velike kašike krompirovog skroba
Priprema:
Karfiol operite, isijecite na manje komade, te stavite u sjeckalicu odnosno multipraktik.
Cvjetaču treba usitniti na vrlo male komadiće. Sljedeće što treba učiniti jest istisnuti višak vode iz usitnjene smjese cvjetače. Kako biste to napravili, uzmite malo smjese, koliko vam stane u ruku, te drugom rukom pritisnite dok se višak vode ne iscijedi. Ocijeđenu smjesu stavite u drugu posudu, te ponavljajte ovaj postupak dok ne procijedite svu usitnjenu smjesu.
U iscijeđenu smjesu dodajte dvije velike kašike škroba od tapioke i 2 velike kašika krompirovog skroba. Rukama umijesite brašno u usitnjenu smjesu od karfiola dok se sve ne poveže u jednolično “tijesto”. Pobrašnite odnosno poškrobite površinu na kojoj ćete raditi, te rukama otkinite komad iz velike smjese tijesta. Lagano potiskujte smjesu i rukama oblikujte tortilju.
Kako bi spriječili da vam se tijesto zalijepi za ruke, pobrašnite i njih. Ako se tortilja teško odvaja od radne površine, podignite ju uz pomoć špatule ili širokog tupog noža.
Na vruću tavu za palačinke stavite tortilju, te je nakon nekoliko minuta okrenite i pecite na drugoj strani.
Napunite svojim najdražim sastojcima i uživajte.
Izvor: gastro.24sata.hr Foto: lavieshobaine.com