Svježi zeleni sok od celera odličan za detoksikaciju
Svježi zeleni sok sinonim je za detoksikaciju. Sok od celera postao je popularan zbog svojih brojnih zdravstvenih koristi i hranljivih svojstava. ...
Sastojci:
700 g mrkve
½ šolje toplog mlijeka
3 čena bijelog luka
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika maslaca
1 kašičica soka limuna
¼ kašičice mljevenog kumina
¼ kašičice mljevenog muškatnog oraščića
so i biber
Priprema:
Mrkvu očisti, stavi u posudu za pečenje pa obložite maslinovim uljem i začinite kuminom, muškatnim oraščićem, soli i biberom.
U posudu za pečenje dodajte i cjele, neočišćene čenove bijelog luka.
Pecite na 220°C oko 25 minuta, odnosno dok mrkve ne počnu poprimati laganu smeđu boju. Kada se mrkve malo ohlade, uz pomoć multipraktika ili štapnog miksera pretvorite ih u pire. Pritom im dodajte iz ljuske istisnuti pečeni bijeli luk, maslac, sok limuna i onoliko zagrijanog mlijeka koliko je potrebno da dobijete pire željene konzistencije – otprilike pola šolje.
Izvor: gastro.24sata.hr