Da bi roštilj bio dobar meso mora biti svježe, a za ražnjiće od svinjetine najbolji izbor je plećka, zatim od piletine karabatak, a junetine but. Za četiri osobe uzima se jedan kilogram mesa, koje god da pripremate.
Foto: Guliver/Thinkstock
Meso bi trebalo da je sobne temperature, zato ga izvadite iz frižidera barem dva sata prije pečenja. Da bi ražnjići bili i na oko lijepi, meso sijecite na jednake kockice.
Koliko dugo će se ražnjići peći, zavisi od mnogo toga. Nekad je vatra jača, nekad slabija, nekad je više vlage u vazduhu, nekad su ražnjići deblji, nekad tanji…
Nekoliko minuta nakon što ste ih stavili na vatru, okrenite ih: ako je vatra dovoljno jaka, meso ćemo lako okrenuti, ali ako se lijepi za rešetku, sačekajte još malo i nakon minut-dva ponovo probajte. Najbolji način da budete sigurni da su pečeni je da malo rasiječete koji komad, do štapića – ako nije sirovo, meso je pečeno, skidajte ga sa žice da se ne sasuši, u suprotnom biće tvrdo i mnogo manje ukusno.
Osnovni recept za ražnjiće svi znamo, međutim varijacija je mnogo: od tri vrste mesa (janjetine, teletine i svinjetine), ražnjići sa mesom i povrćem (paprika, luk, tikvice, šampinjoni, patlidžan), ražnjići sa povrćem bez mesa…
Izdvojili smo 10 najboljih, vjerujemo da će vam se dopasti.
Egzotični ražnjići
Foto: Dobra Hrana
Sastojci:
– 700 g pilećeg bijelog mesa
– 250 g kolutova ananasa iz konzerve
– 200 g tankih listova slanine
– 600 g krompira
– ulje
– mješavina začina, kari
Priprema
1. Pileće bijelo meso iseći na pravougaonike (4×2 cm), a kolutove ananasa na četvrtine.
2. Potom piletinu posuti sa malo karija i mješavine začine po ukusu pa promiješati kako bi se začini ravnomjerno rasporedili.
3. Svaki komad piletine uviti u list slanine.
4. Na štapiće za ražnjiće nabadati naizmjenično uvijenu piletinu i ananas. Ovako pripremljene ražnjiće propržiti na vrelom ulju najprije sa jedne, a potom i sa druge strane dok ne porumene.
5. Krompir očistiti i isjeći na štapiće, a zatim ga propržiti na vrelom ulju.
6. Pečene ražnjiće poslužiti uz pomfrit.
Još recepata za ukusne ražnjiće potražite na sljedećim stranama…
Krivudavi ražnjići
Foto: Dobra Hrana
Sastojci:
– 500 g pilećeg bijelog mesa
– 2 mlade tikvice
– 120 g dimljenog kačkavalja
– rendana kora od jednog limuna
– prezli po potrebi
– mješavina začina
– 3 jajeta
– 200 g brašna
– 2 dl ulja
– 200 g majoneza
– origano, biber
– kari
Priprema
1. Pileće bijelo meso isjeći na šire trake, posuti karijem i začinima po ukusu.
2. Mlade tikvice oprati i isjeći na listove, a kačkavalj isjeći na šnite.
3. Na radnu površinu staviti parče mesa, na njega list tikvice, zatim šnitu sira, pa ponovo list tikvice i završiti parčetom mesa. Potom sve uzdužno nanizati na štapić za ražnjić. Na isti način pripremiti još ražnjića.
4. Sjediniti prezle, rendanu koru limuna i origano.
5. Pripremljene ražnjiće uvaljati u brašno, zatim u umućena jaja i na kraju u pripremljenu smjesu od prezli. Pržiti na vrelom ulju sa obe strane dok ne porumene.
6. Pržene ražnjiće poslužiti uz majonezu.
Marinirani ražnjići
Foto: Dobra Hrana
Sastojci:
– 700 g svinjskog mesa od vrata
– 2 crvene paprike
– 2 žute paprike
– 2 manje tikvice
– 1 dl pavlake
– 1 kašika senfa
– 100 g majoneze
– 2 čena bijelog luka
– 1/2 kašičice slatke mljevene paprike
– so, biber, ulje
Priprema
1. Svinjsko meso od vrata odvojiti od kostiju i isjeći na pravougaonike 4×3 cm.
2. Crvenu i žutu papriku očistiti i isjeći na pravougaonike iste veličine kao i meso.
3. Tikvice zajedno sa ljuskom isjeći na kolutove debljine 1 cm, a potom ih presjeći napola.
4. Sjediniti pavlaku, senf, majonezu, pasirani bijeli luk, mljevenu papriku i začine po ukusu, a zatim dobro izmiješati. Preliti preko isječenog mesa i promiješati. Ostaviti u frižideru da miruje.
5. Nakon toga uzeti štapiće za ražnjiće i na njih naizmjenično redati kocku mesa, crvenu papriku, meso, žutu papriku, meso, tikvice. Isti postupak oblikovanja ražnjića ponavljati dok se ne utroši materijal.
Mediteranski ražnjići
Foto: Dobra Hrana
Sastojci:
– 1 kg fileta oslića
– 2 mesnate paprike
– 150 g cherry paradajza
– 2 manje tikvice
– 1 kašika sjeckanog peršuna
– 1 limun
– 1 dl maslinovog ulja
– prstohvat bijelog luka
– mješavina začina za prilog
– 500 g mladih mahuna
– 3 čena bijelog luka
– 2 kašike balzamiko sirćeta
– 0,5 dl maslinovog ulja
– mješavina začina
– so, biber
Priprema:
1. Filete oslića isjeći na krupnije kocke.
2. Papriku takođe isjeći na krupnije kocke, neoljuštene tikvice isjeći na kolutove, šeri paradajz na polovine.
3. Na štapiće za ražnjiće naizmjenično ređati filete oslića i povrće dok se ne utroši pripremljen materijal.
4. Posebno sjediniti peršun, sok od limuna, maslinovo ulje, bijeli luk u prahu i začine po ukusu.
5. Ražnjiće preliti pripremjenom marinadom i ispeći u teflonskoj tavi. Pečene ražnjiće poslužiti uz salatu od mahuna. Prilog:
1. Mahune obariti u slanoj vodi. Zatim je ocijediti od suvišne tečnosti i ostaviti da se ohladi.
2. Bijeli luk isjeći na listove i sjediniti sa mahunama. Dodati balzamiko sirće, maslinovo ulje i začine po ukusu, te polako promiješati.
Punjeni ražnjići
Foto: Dobra Hrana
Sastojci:
– 1 kg svinjskog karea bez kostiju
– 100 g bekon slanine u komadu
– 100 g listova bekon slanine
– 4 kisela krastavca srednje veličine
– 100 g kačkavalja
– 1 crvena paprika
– 1 žuta paprika
– 4 cherry paradajza
– 4 krompira
– 3 dl ulja
– mješavina začina
Priprema
1. Svinjski kare isjeći na 16 tankih šnicli, pa svaku šniclu izlupati tučkom za meso i začiniti po ukusu.
2. Bekon slaninu ostaviti u komadu, krastavce i kačkavalj isjeći na prutiće, a crvenu papriku na kocke.
3. Na svaku šniclu staviti po štapić krastavca, kačkavalja i slanine. Stranice šnicli preklopiti ka unutra, urolovati i obaviti slaninom. Gotove rolnice nabadati na štap za ražnjiće. Između svake rolnice nabosti kocku žute paprike, a vrh štapa dekorisati cherry paradajzom.
4. Na teflonskoj tavi ugrijati malo ulja, pa peći ražnjiće sa obje strane dok ne porumene.
5. Krompir oguliti, isjeći na tanke kolutove i pržiti na zagrijanom ulju dok ne porumeni. Na tacnu za služenje servirati ražnjiće, a kao prilog prženi krompir.
Ražnjići od šarana
Foto: Dobra Hrana
Sastojci:
– 2 kg šarana
– 3 jajeta
– 200 g kačkavalja
– 1/2 kašičice mljevene paprike
– brašno po potrebi
– 3 dl ulja
– 150 g majoneze
– 500 g tikvica
– 1 veći plavi patlidžan
– 1 kašika sirćeta
– 3 kašike maslinovog ulja
– mješavina začina, biber
Priprema
1. Šarana isfiletirati (odvojiti od kostiju) i isjeći na kocke 3×3 cm.
2. Zatim svaku kocku oštrim nožem zasjecati na 2 mm kako bi se isitnile sitnije kosti.
3. Pripremljeno meso natrljati začinima po ukusu i nabosti na štapiće za ražnjiće.
4. Bjelanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst snijeg. Žumanca sjediniti sa rendanim kačkavaljem, mljevenom paprikom i začinima po ukusu.
5. Ražnjiće šarana uvaljati prvo u brašno, potom u žumanca i na kraju u snijeg od bjelanaca.
6. Pripremljene ražnjiće spuštati u vrelo ulje i pržiti dok ne porumene.
7. Tikvice i plavi patlidžan isjeći na kolutove i propržiti na vrelom ulju sa obe strane. Potom ih preliti mješavinom sirćeta, maslinovog ulja i začina.
8. Pržene ražnjiće preliti majonezom i poslužiti uz povrće.
Ražnjići s kobasicama
Foto: Dobra Hrana
Sastojci:
– 500 g teletine bez kostiju
– 4 kašike senfa
– 150 g listova mesnate slanine
– 200 g polutrajne kobasice
– 0,5 dl ulja
– mješavina začina
– biber
– štapići za ražnjiće za preliv
– 200 g švapskog sira
– 1 dl neutralne pavlake
– 1/2 kašičice bijelog luka u prahu
– 1 ljuta papričica
– mješavina začina
– biber
Priprema
1. Teletinu isjeći na šnicle, istanjiti ih tučkom za meso i začiniti po ukusu.
2. Šnicle premazati senfom i prekriti listovima mesnate slanine.
3. Na početak svake šnicle staviti polutrajnu kobasicu i urolovati.
4. Rolade isjeći na parčad širine 2 cm i nabosti na štapiće za ražnjiće.
5. Pripremljene ražnjiće pržiti na vrelom ulju sa obje strane dok ne porumene. Preliti ih pripremljenim umakom i služiti uz kuhano povrće po želji. Preliv:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti švapski sir, bijeli luk u prahu i neutralnu pavlaku. Dodati sitno sjeckanu ljutu papriku i začine po ukusu te dobro izmiješati.
Priprema
1. Filete oslića isjeći na kocke, posuti bosiljkom i mješavinom začina.
2. Na svaki list dimljene slanine staviti komad oslića i uviti ga.
3. Plavi patlidžan, tikvicu, crveni luk, crvenu i zelenu papriku očistiti i isjeći na krupnije kocke.
4. Drške šampinjona odvojiti od šešira.
5. Na štapiće za ražnjiće naizmjenično nabadati pripremljeno povrće i paketiće oslića željenim redosljedom. Završiti sa cherry paradajzom.
6. Posebno napraviti marinadu od maslinovog ulja, bosiljka i mješavine začina, te premazati ražnjiće. Peći ih na roštilju dok ne porumene.
Rolovani ražnjići
Foto: Dobra Hrana
Sastojci:
– 2 pileća bijela mesa srednje veličine
– 1 veza blitve
– 150 g listova slanine
– 2 fileta pečene paprike
– vegeta marinada s bijelim lukom
– mješavina začina, biber
Priprema
1. Pileće meso uzdužno presjeći na pola, kako bi se dobile 4 polovine. Svaku polovinu začiniti po ukusu i preko najlon kese istanjiti tučkom za meso.
2. Drške od blitvi isjeći, filete pečene paprike uzdužno presjeći napola.
3. Šniclu od bijelog mesa prekriti listovima slanine, zatim staviti list blitve, na sredinu staviti file pečene paprike i urolati. Na isti način iskoristiti preostali materijal kako bi se dobile 4 rolnice.
4. Rolnice od piletine isjeći na komade.
5. Na štap za ražnjić uzdužno nabadati rolate piletine dok se ne popuni cijeli štap. Na isti način iskoristiti preostali materijal.
6. Vegeta marinadu s bijelim lukom dobro promućkati prije otvaranja i njome preliti oblikovane ražnjiće. Ostaviti ih da miruju u frižideru najmanje 30 min. Potom ih peći na umjereno toplom roštilju sa obje strana dok ne porumene.