Pita od jabuka: Klasična poslastica s bogatom tradicijom
Pita od jabuka, obogaćena cimetom i orasima, omiljena je jesenska poslastica. Jednostavna za pripremu, nudi spoj tradicije, bogatog okusa i pristup...
Sastojci:
500 g brašna za dizana tijesta (ili glatkog)
1 instant suhi kvasac
1 jaje
2 žumanca (bilo bi idealno da su jaja domaća)
2 kašičice soli
4 kašike šećera
1 vanilin-šećer
2-3 dl toplog mlijeka
1 dl ulja ili otopljenog maslaca
Za premaz:
1 kašika kiselog vrhnja
1 žumance
Priprema:
U dubljoj posudi pomiješati sve suhe sastojke, u sredinu razbiti jaje, dodati u žumana pa uz postepeno dolijevanje mlijeka i ulja umijesiti srednje tvrdo dizano tijesto. Ostaviti ga da pokriveno krpom miruje najmanje pola sata.
Istresti potom tijesto na radnu površinu, razdijeliti ga na tri jednaka dijela pa svaki premijesiti malo i rukama razvući u oblik valjčića oko 60-70 cm dužine.
Spojiti krakove na vrhu laganim pristiskom prstiju pa isplesti pletenicu. Saviti je u oblik vijenčića, ispreplesti slobodne rubove valjčića da se ne vide (lagano se daju “ugurati” ispod drugih valjčića).
Premjestiti pletenicu na pleh obložen papirom za pečenje. Premazati je mješavinom žumanca i vrhnja jer joj to daje posebno lijep sjaj nakon pečenja i bude onako fino hrskava.
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 175 ℃ oko 40 minuta dok ne dobije zlatno-smećkastu boju.
Izvor: recipeci.com