Gazpacho: Osvježavajuća hladna supa od paradajza
Iako je poznata kao ljetna supa, gazpacho je savršena i za zimu. Osvježite svoje tijelo zdravom kombinacijom paradajza, krastavca i začina Iako je...
Sastojci:
Priprema:
1. Ljuspice soje preliti vrelom vodom i ostaviti da nabubre.
2. Crni i bijeli luk što sitnije isjeckati.
3. U odgovarajućoj posudi sjediniti ljuspice soje, jaja, 2 čšenja sjeckanog bijelog luka, crni luk, prstohvat mljevene paprike i začine po ukusu. Dobro izmiješati i dodati malo prezli kako bi se dobila smjesa pogodna za oblikovanje.
4. Od pripremljene smjese nauljenim rukama oblikovati ćuftice. Pržiti ih na vrelom ulju najprije sa jedne, a potom i sa druge strane dok ne porumene.
5. Posebno na malo ulja propržiti brašno, dodati preostali bijeli luk te i njega kratko propržiti. Zatim izmaći sa ringle, dodati mljevenu papriku, sipati malo vode i promiješati.
6. Kuhati na umjerenoj temperaturi dodavajuće po malo vode da se dobije željena gustina sosa. Pred kraj kuhanja dodati začine po ukusu. Pržene ćuftice poslužiti uz sos od bijelog luka.
Izvor: Dobra hrana