Gazpacho: Osvježavajuća hladna supa od paradajza
Iako je poznata kao ljetna supa, gazpacho je savršena i za zimu. Osvježite svoje tijelo zdravom kombinacijom paradajza, krastavca i začina Iako je...
Sastojci:
1 staklenka leblebije
1-2 čena bijelog luka
1 luk
1 i 1/2 šolja pirea od bundeve
2 šolje povrtnog temeljca
¼ kašičice kajenskog bibera
2 kašičice začina za curry
¼ žličice kumina
1 kaščica kurkume
sol i bibera po želji
zeleno lišće mladog luka, peršun ili korijander za ukras po želji
riža za posluživanje
Postupak:
Zagrijte rernu na 220°C, pleh za pečenje obložite papirom za pečenje. Prepolovite bundecu i stavite je u rernu i pecite 40-45 min dok tikva nije mekana. Izvadite meso tikve i koristiti kasnije.
Očistite i nasjeckajte luk na sitne kockice. Zagrijte ulje na tavi i ubacite luk. Dinstajte ga pet minuta. Luku dodajte bijeli luk te začine.
Ocijedite leblebiju i ubacite ga luku i začinima. Dodajte pire od bundeve i zalijte sve temeljcem. Kuhajte na laganoj vatri 20 do 30 minuta.
Rižu skuhajte prema uputstvu na pakiranju. Kad je gotovo ukrasite sjemenkama, začinskim lišćem i poslužite.
Izvor: miss7zdrava.24sata.hr Foto: kiwigocrazy.com