Iranska čorba od 3 vrste brašna i jogurta

by | 16 Novembra, 2019

Sastojci:
50 g kikirikija
50 g leblebija
50 g sjemenki suncokreta
4 čena bijelog luka
1 l bujona od povrća
500 g krompira
1/4 kašičice muskatnog oraščića
po potrebi soli
150 ml jogurta
1 kašičica bibera

Priprema:

Tostirajte 50 g sitno samljevenog (kao brašno) blanširanog kikirikija, 50 g leblebija i 50 g sirovih sjemenki suncokreta (takođe sitno samljeveno). Sve se zajedno stavi i proprži dvije do tri minute, ali pazite da ne izgori i da ne dobije tamnu boju. To izručite u neku činiju da se ohladi. U ovu smjesu dodate sitno sjeckana 4 čena bijelog luka i sve promešajte.

U šerpu stavite litar bujona od povrća i kad prokuha dodajte pola kilograma krompira. Kuhajte dok se krompir skroz ne raskuha, a bujon uvri oko 3 dl. Štapnim mikserom ispasirajte bujon s krompirom. Dodajte soli po potrebi, i dodajte četvrtinu kašičice muskatnog oraščića. Kada sve sjedinite odvojite pola šolje da se prohladi da bude mlako jer ćete u to dodati 150 ml gustog jogurta.

Sipajte onu mješavinu brašna i bijelog luka i sjedinite sa smjesom od krompira. Na kraju dodajte jogurt i ravnu kašičicu bibera. Stavite na ringlu pa kuhajte na srednjoj vatri 15 minuta. Ne smije da provri samo polako da struji.

Servira se uz tostiran hljeb ili uz pita hljeb.

Izvor: recepti.com