Gazpacho: Osvježavajuća hladna supa od paradajza
Iako je poznata kao ljetna supa, gazpacho je savršena i za zimu. Osvježite svoje tijelo zdravom kombinacijom paradajza, krastavca i začina Iako je...
Sastojci:
Priprema:
1. Krompir oguliti i isjeći na kolutove.
2. Neoljušten plavi patlidžan iseći na kolutove, posoliti i ostaviti da pusti sok. Potom ga oprati i ostaviti da se osuši.
3. Kolutove krumpira i patlidžana propržiti na vrelom ulju.
4. Posebno pripremiti umak. Crni i bijeli luk sitno isjeckati i propržiti na malo ulja. Dodati paradajz pire te i njega kratko propržiti. Zatim dodati izmiksani pelat paradajza, vodu, šećer i začine po ukusu pa sve zajedno kratko prokuhati.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti i po dnu rasporediti kolutove krumpira. Preliti ih sa malo sosa od paradajza i posuti kuskusom. Poređati kolutove patlidžana, preliti ih sosom i posuti kuskusom, na kraju rasporediti filete pečene paprike, preliti ih preostalim umakom i posuti kuskusom. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 º C 40 min.
Izvor: Dobra hrana