Gazpacho: Osvježavajuća hladna supa od paradajza
Iako je poznata kao ljetna supa, gazpacho je savršena i za zimu. Osvježite svoje tijelo zdravom kombinacijom paradajza, krastavca i začina Iako je...
Sastojci:
1 kg bundeve, očišćene i isječene na kriške
400 g leblebija u konzervi, procijeđenih, propranih i osušenih
1 čen bijelog luka, isječen
1/2 kašičice tucane paprike
1 kašičica mljevenog kima
malo peršuna, grubo nasječenog
3-4 kašike integralnih prezli
Za salatu:
2 mrkve, grubo narendane
1/2 manjeg crvenog luka, tanko nasječenog
100 g mrvljenog feta sira
4 integralna somuna ili tortilje
Priprema:
Kriške bundeve ispecite u poklopljenoj vatrostalnoj posudi na 200ºC oko 10 minuta (ili dok ne omekša). Leblebije, bijeli luk, tucanu papriku, kim i polovinu peršuna izblendajte, tako da dobijete tečnu smjesu.
Ostavite bundevu da se malo prohladi i onda kašikom odvojte mesnati dio od kore i dodajte ga u smjesu od leblebija. Začinite i dodajte prezle. Sve dobro promiješajte i rukama oblikujte manje pljeksavice. Svaku stavite na tanjir i ostavite da se hlade 10 minuta.
Za salatu, pomiješajte preostali peršun, rendanu mrkvu, crveni luk i fetu.
Zagrijte roštilj (ili gril tiganj) i ispecite pljeskavice dok sa obje strane ne dobiju lijepu, zlatnu boju.
Pljeskavice servirajte sa salatom u somune ili tortilje.
Foto: Guliver/Getty Images