Gazpacho: Osvježavajuća hladna supa od paradajza
Iako je poznata kao ljetna supa, gazpacho je savršena i za zimu. Osvježite svoje tijelo zdravom kombinacijom paradajza, krastavca i začina Iako je...
Ukusno i zdravo, bez mesa!
Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja
1 prasa
1 paradajz
100 g zobenih pahuljica
250 ml mlijeka
2 kašike limunovog soka
3 jaja
50 g glatkog brašna
2 kašičice praška za pecivo
prstohvat soli
1 kašika suncokretovog ulja
Priprema:
Staviti zobene pahuljice u veliku posudu i dodati im mlaćenicu ili mlijeko pomiješano s limunovim sokom, te ih ostaviti najmanje pola sata.
Dodati jaja, brašno, so, prašak za pecivo i suncokretovo ulje te sve dobro umijesiti rukom. Na maslinovom ulju u tavi izdinstati tanko nasjeckanu prasu dok ne omekša, dodati sjeckan paradajz i miješati na vatri još minut te umiješati mješavini za pogačice.
Nauljiti tavu na srednje jakoj vatri, oblikovati palačinke i peći dva-tri minuta, sve dok se na sredini ne pojave mjehurići vazduha. Zatim palačinku okrenuti i peći s druge strane dok ne dobije zlatnu boju.
-