Gazpacho: Osvježavajuća hladna supa od paradajza
Iako je poznata kao ljetna supa, gazpacho je savršena i za zimu. Osvježite svoje tijelo zdravom kombinacijom paradajza, krastavca i začina Iako je...
Sastojci:
Priprema:
1. Crni luk i praziluk očistiti i isjeći na kockice.
2. Ljuspice soje preliti ključalom vodom i ostaviti da nabubre.
3. Krompir oljuštiti i izrendati na krupno rende.
4. Na malo ulja propržiti crni luk i praziluk, a zatim dodati krompir te i njega kratko propržiti.
5. Potom dodati ocijeđene ljuspice soje i dinstati na umjerenoj temperaturi dok svi sastojci ne omekšaju, a suvišna tečnost ne uvri. Pred kraj dinstanja dodati mljevenu papriku i začine po ukusu.
6. Okruglu tepsiju nauljiti i staviti u nju dvije kore za pitu tako da krajevi padaju preko ivica tepsije. Premazati sa malo fila i preklopiti jednom korom. Isti postupak filovanja ponavljati dok se ne utroši pripremljeni materijal. Na kraju ivice kore koje prelaze tepsiju saviti ka unutra i sve prekriti sa dvije kore za pitu.
7. Pripremljenu pitu unakrsno isjeći na trouglove, preliti je mješavinom od preostalog ulja i piva te ostaviti da odstoji 15 min. Zatim je peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana