
Food kolumnistica Berina Kapa donosi ukusan recept za prženi tofu u soja sosu
Tofu je bogat proteinima i sadrži sve esencijalne aminokiseline koje su vašem tijelu potrebne.Berina Kapa, naša food kolumnistica, na jedin...
Pomfrit od tikve je zdrava alternativa pomfritu od krompira.
Imaju tanku kožu koja se lako jede i postane hrskava prženjem. Zlatno meso izlazi kroz hrskavu koricu koja je bezglutenska. Savršeni su uz bogat tahini-jogurt umak, kao predjelo ili prilog.
Vrijeme pripreme: 25 minuta
Ukupno vrijeme: 35 minuta
Porcije: 4
Količina: 25-30 komada
Uputstvo
Zagrijavanje ulja
Zagrijte 4 cm ulja u tavi na srednjoj vatri do 180°C.
Priprema tikve
Prerežite tikvu na pola, odstranite sjemenke (ne oguliti) i narežite je na kriške debljine 0,5 cm.
Priprema smjese za umakanje
U zdjeli pomiješajte 120 g rižinog brašna, krumpirov škrob i prašak za pecivo. Dodajte so i biber po ukusu. Umutite jaje i dodajte hladnu vodu da dobijete tekuću smjesu.
Prženje
Kriške tikve prvo uvaljajte u preostalo rižino brašno, a zatim ih umočite u smjesu. Pržite ih u vrućem ulju do zlatno-hrskave boje, oko 3 minuta.
Posluživanje
Stavite pržene pomfrits na pleh s rešetkom i pospite morskom soli. Držite u pećnici na 90°C dok pržite ostatak tikvi.
Prženje korijandera i posluživanje
Umočite grančice korijandera u preostalu smjesu i pržite ih 1-1,5 minuta dok ne postanu hrskave. Poslužite toplo uz pomfrit i tahini-jogurt umak.
vaaseenaa/Getty Images Plus