Zdravi pomfrit od tikve

by | 3 Marta, 2025
Zdravi pomfrit od tikve

Pomfrit od tikve je zdrava alternativa pomfritu od krompira.

Imaju tanku kožu koja se lako jede i postane hrskava prženjem. Zlatno meso izlazi kroz hrskavu koricu koja je bezglutenska. Savršeni su uz bogat tahini-jogurt umak, kao predjelo ili prilog.

Pomfrit od tikve

Vrijeme pripreme: 25 minuta
Ukupno vrijeme: 35 minuta
Porcije: 4
Količina: 25-30 komada

Sastojci za pomfrit od tikve

  • Biljno ulje, za prženje
  • 450 g žir tikve, delicata ili karnevalske tikve (1 mala)
  • 180 g rižinog brašna
  • 60 g krumpirovog škroba
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • Kosher so i svježe mljeveni biber
  • 1 veliko jaje
  • 180 ml hladne vode s ledom
  • Flaky morska so, za posipanje
  • Grančice korijandera (po želji)
  • Tahini-Jogurt umak, za posluživanje

Uputstvo

  1. Zagrijavanje ulja
    Zagrijte 4 cm ulja u tavi na srednjoj vatri do 180°C.

  2. Priprema tikve
    Prerežite tikvu na pola, odstranite sjemenke (ne oguliti) i narežite je na kriške debljine 0,5 cm.

  3. Priprema smjese za umakanje
    U zdjeli pomiješajte 120 g rižinog brašna, krumpirov škrob i prašak za pecivo. Dodajte so i biber po ukusu. Umutite jaje i dodajte hladnu vodu da dobijete tekuću smjesu.

  4. Prženje
    Kriške tikve prvo uvaljajte u preostalo rižino brašno, a zatim ih umočite u smjesu. Pržite ih u vrućem ulju do zlatno-hrskave boje, oko 3 minuta.

  5. Posluživanje
    Stavite pržene pomfrits na pleh s rešetkom i pospite morskom soli. Držite u pećnici na 90°C dok pržite ostatak tikvi.

  6. Prženje korijandera i posluživanje
    Umočite grančice korijandera u preostalu smjesu i pržite ih 1-1,5 minuta dok ne postanu hrskave. Poslužite toplo uz pomfrit i tahini-jogurt umak.

Ostali umaci koji odgovaraju uz pomfrit

  • Umak od kisele pavlake i curryja
  • Ljuti umak
  • Avokado umak
  • Ocat-češnjak umak

ljepotaizdravlje.ba

vaaseenaa/Getty Images Plus