Optimalno vrijeme između obroka: Šta trebate znati
Optimalno vrijeme između obroka od 3-5 sati pomaže probavi i stabilizaciji šećera u krvi. Ključ je u zasitnim obrocima bogatim proteinima i vlaknim...
Mikrobiolog objašnjava kako sačuvati ostatke hrane i koliko dugo su oni bezbjedni za konzumaciju.
Trovanje hranom pogađa na hiljade ljudi širom svijeta, a osim ljetnog toplog vremena najopasnije je i ono praznično – zbog neprikladnog čuvanja, kao i jedenja hrane koja je promijenila svojstva.
Meso i riba
Među najopasnije namirnice svakako spada meso, zbog mogućnosti razvoja bakterija. Ako vam je ostalo ribe od nekog ručka, najduže je možete čuvati dan i po, i to u frižideru.
Meso možete čuvati nešto duže – do pet dana, ali isključivo ako ga držite prekrivenog folijom ili u zasebnim posudicama u frižideru. Do razvoja opasnih bakterija dolazi ako se nalazi na temperaturi većoj od 8 Celzijusa, pa nije dobra ideja držati ga na terasi ili u ostavi, gdje tokom dana temperatura može narasti.
Umaci
Oni mogu biti opasni, naročito zbog međusobne kontaminacije (npr. ako istom viljuškom ili kašikom dodirujete meso, pa ona ponovno ide u umak).
Treba ih pojesti u roku od tri dana, što isto važi i za francusku salatu koja može biti opasna zbog jaja, krompira i majoneze, ističe mikrobiolog dr Martin Goldberg sa Univerziteta Trent.
Povrće
Jedenje povrća drugi ili treći dan nakon što je pripremljeno ne može vam naškoditi, a problem kod povrća ne zadaju bakterije već gljivice. One se razmnožavaju na sobnoj temperaturi, a najviše vole slatko povrće poput krompira – njega je najbolje pojesti u roku od dva dana.
Želite li da ubijete moguće gljivice na povrću, uvijek ga možete podgrejati – ali samo jednom, na temperaturi iznad 60 Celzijusa oko 10 minuta.
Kolači
Rok trajanja kremastim kolačima je četiri dana u frižideru, dok oni suvi zaista mogu trajati 20-ak dana.
Biće svježiji ako ih držite na suhom i tamnom mjestu pokrivene krpom, dok će u frižideru na sebe navući vlagu.
Izvor: Daily Mail/24sata.hr