
Zašto bi bijeli luk trebao biti dio vaše ishrane?
Bijeli luk je više od svog jedinstvenog okusa i mirisa. Ovaj moćni sastojak iz vaše ostave nudi brojne zdravstvene prednosti zahvaljujući snažnim h...
Potpuno ustaljena praksa u kuhinji jeste podgrijavanje namirnica, kako se hrana ne bi bacala, a i kako bi uštedjeli na vremenu i dodatnoj pripremi drugog obroka. Ipak, treba biti oprezan prilikom podgrijavanja – neke namirnice tada gube hranljivu vrijednost, ali i postaju toksične!
Foto: Guliver/Getty Images
Znamo da ponekad podgrijavanje djeluje kao najlakša opcija, posebno ako imate mikrovalnu, ali kada su određene namirnice u pitanju, jednostavno ovu naviku morate da zaboravite. Umjesto što ih konzumirate podgrijane, bolje je da jednostavno pojedete sendvič ili nešto iz obližnje pekare – nanijećete manje štete svom organizmu.
Svaki put prilikom zagrjavanja hrane, dolazi do drugačije hemijske reakcije, a nije podgrijavanje jedino što utiče na kvalitet i hranljivost namrinica, već i to koliko su dugo stajale u frižideru i da li ste ih ispravo čuvali.
Bilo kako bilo, ovo je kratka lista namirnica koje zaista nikada ne biste smjeli da konzumirate podgrijane.
Foto: Guliver/Getty Images
Špinat
Špinat je jedino dobro jesti odmah nakon priprema. Naime, on sadrži dosta nitrata koji se zagrijavanjem transformišu u nitrite, a oni su poznati kao kancerogeni za ljudski organizam. Slično važi i za ostalo zeleno lisnato povrće.
Foto: Guliver/Getty Images
Gljive
Isključivo ih konzumirajte svježe. Kada vam ostanu od ručka ili večere, jedite ih hladne. Podgrijane lako izazivaju probeleme sa probavom i srcem.
Krompir
Najnovija istraživanja pokazala su da je krompir zapravo najzdraviji kuhan, ali u ohlađenoj formi jer se tada povećavava otporni skrob. Podgrijavanjem krompir gubi hranljiva svojstva.
Foto: Guliver/Getty Images
Jaja
Omlet ili kuhana jaja takođe ne treba naknadno podgrijavati – mogu da postanu veoma toksična.
IZVOR: LIFE CONTENT/LEPOTA&ZDRAVLJE