Doručak bogat vlaknima poboljšava zdravlje i energiju
Doručak bogat vlaknima stabilizuje nivoe šećera u krvi, povećava sitost i energiju, te poboljšava opšte zdravlje Doručak je najvažniji obrok dana,...
Potpuno ustaljena praksa u kuhinji jeste podgrijavanje namirnica, kako se hrana ne bi bacala, a i kako bi uštedjeli na vremenu i dodatnoj pripremi drugog obroka. Ipak, treba biti oprezan prilikom podgrijavanja – neke namirnice tada gube hranljivu vrijednost, ali i postaju toksične!
Znamo da ponekad podgrijavanje djeluje kao najlakša opcija, posebno ako imate mikrovalnu, ali kada su određene namirnice u pitanju, jednostavno ovu naviku morate da zaboravite. Umjesto što ih konzumirate podgrijane, bolje je da jednostavno pojedete sendvič ili nešto iz obližnje pekare – nanijećete manje štete svom organizmu.
Svaki put prilikom zagrjavanja hrane, dolazi do drugačije hemijske reakcije, a nije podgrijavanje jedino što utiče na kvalitet i hranljivost namrinica, već i to koliko su dugo stajale u frižideru i da li ste ih ispravo čuvali.
Bilo kako bilo, ovo je kratka lista namirnica koje zaista nikada ne biste smjeli da konzumirate podgrijane.
Špinat
Špinat je jedino dobro jesti odmah nakon priprema. Naime, on sadrži dosta nitrata koji se zagrijavanjem transformišu u nitrite, a oni su poznati kao kancerogeni za ljudski organizam. Slično važi i za ostalo zeleno lisnato povrće.
Gljive
Isključivo ih konzumirajte svježe. Kada vam ostanu od ručka ili večere, jedite ih hladne. Podgrijane lako izazivaju probeleme sa probavom i srcem.
Krompir
Najnovija istraživanja pokazala su da je krompir zapravo najzdraviji kuhan, ali u ohlađenoj formi jer se tada povećavava otporni skrob. Podgrijavanjem krompir gubi hranljiva svojstva.
Jaja
Omlet ili kuhana jaja takođe ne treba naknadno podgrijavati – mogu da postanu veoma toksična.
IZVOR: LIFE CONTENT/LEPOTA&ZDRAVLJE