Šest dobrih razloga da što češće jedete mrkvu

by | 18 Februara, 2014

Mrkva se s razlogom smatra superhranom. Najčešće se o njoj govori kao o odličnoj namirnici za plodnost, te poblojšanje kvaliteta i kvantiteta sperme. No, to svakako nisu jedini dobri razlozi da mrvku obavezno uključite u ishranu. Donosimo vam šest dobrih razloga zbog kojih bi mrkva trebala postati vaše omiljeno povrće.

mrkva

Starenje
Mrkva se smatra svojevrsnom anti-ageing namirnicom jer je bogata beta karotenom, antioksidansom koji se bori protiv slobodnih radikala.

Ljepota
Mrkve su bogate antioksidansima i vitaminom A, nutritijentima važnim za zdravu kožu, kosu i nokte.

Kardiovaskularne bolesti
Mrkva se sastoji od beta karotena, alfa karotena i luteina – antioksidansa koji se bore protiv holesterola.

Dentalno zadravlje
Jedenje mrkve poboljšava zdravlje zuba. Mrkva uklanja plak, a griženje mrkve podstiče proizvodnju pljuvačke, te na taj način uravnotežuje nivo kiseline koja se bori protiv bakterija.

Zdravlje jetre
Mrkva se smatra detoksikacijskom namirnicom jer čisti jetru. Pomaže u smanjenju proizvodnje žuči, te skladištenja masnoća u jetri.

Sprečava infekciju
Svježa ili kuhana mrkva primjenjuje se na rane i posjekotine jer ima antiseptričko dejstvo.

Izvor:ljepota.ba