Kako unijeti dovoljno proteina u danu?
Niste sigurni kako unijeti dovoljno proteina? Pitate se možete li konzumirati previše? Nutricionista za sportsku prehranu, Andrew Shepherd, odgova...
Preliminarni rezultati nove studije ukazuju na to da je neadekvatna konzumacija voća i povrća godišnje u svijetu odgovorna za više od dva miliona smrtnih slučajeva od posljedica kardiovaskularnih bolesti, piše Science Daily.
Naučnici/e koji/e su sproveli/e studiju procijenili/e su da se otprilike svaka sedma smrt od posljedica kardiovaskularnih bolesti može pripisati nekonzumiranju dovoljne količine voća, a svaka dvanaesta nekonzumiranju dovoljno povrća. Dakle, manji unos voća u dvostrukoj mjeri utiče na smrtnost od manjeg unosa povrća.
Rezultati istraživanja predstavljeni su na ovogodišnjem kongresu Američkog udruženja za ishranu, održanom od 8. do 11. juna u Baltimoru, a odnosili su se na nutricionističke podatke iz 113 zemalja svijeta.
Po podacima iz 2010. godine suboptimalan unos voća dvaput povećava smrtnost u odnosu na suboptimalan unos povrća u ishrani.
Na osnovu podataka iz iste godine naučnici/e su ustanovili/e da nedovoljna konzumacija voća svake godine u cijelom svijetu rezultira s 1,3 miliona smrtnih slučajeva od moždanog udara te s više od 520.000 smrtnih slučajeva od koronarnih bolesti (suženja srčanih sudova). Procijenili su i da suboptimalna potrošnja povrća rezultira s oko 200.000 smrtnih slučajeva od moždanog udara i više od 800.000 smrtnih slučajeva od koronarnih bolesti, što je sveukupno više od dva miliona smrtnih slučajeva.
“Voće i povrće značajan su faktor u ishrani i mogu utjecati na smanjenje broja preuranjenih smrti na globalnm nivou”, rekla je glavna autorica studije Victoria Miller, postdoktorandica Friedmanove škole prehrane na Univerzitetu Tufts dodavši: “Rezultati naših istraživanja ukazuju na potrebu ulaganja pojačanog napora na tomu da se ljudima ukaže kako je konzumacija voća i povrća veoma važna.”
Naučnici/e su podsjetili/e da je voće i povrće bogato vlaknima, kalijumom, magnezijumom, antioksidansima i fenolima – sastojcima koji regulišu pritisak i holesterol te bakteriološku floru u crijevima održavaju zdravom i raznolikom.
Osobe koje jedu više voća i povrća u manjoj su mjeri podložne prekomjernoj tjelesnoj težini i gojaznosti, što opet smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
“Globalni prioriteti, kada je ishrana posrijedi, tradicionalno su – unos dovoljno kalorija u organizam, opskrba vitaminima i smanjenje dodataka poput soli i šećera”, rekao je koautor studije Dariush Mozaffarian, dekan Friedmanove škole prehrane Univerziteta Tufts dodavši: “Podaci do kojih smo došli ukazuju na potrebu povećane dostupnosti namirnicama poput voća, povrća i mahunarki, što je veoma važno za globalno poboljšanje zdravlja.”
Na osnovu prehrambenih smjernica i studija o faktorima kardiovaskularnog rizika, istraživači su ustanovili da optimalan unos voća iznosi 300 grama dnevno, čemu su ekvivalent dvije manje jabuke, a optimalan unos povrća dnevno, uključujući i mahunarke, iznosi 400 grama dnevno, čemu je ekvivalent tri šolje sirove mrkve.
Izvor: jutarnji.hr Foto: Pixabay